Publicatie-
datum:

10 mei 2023

Publicatiedatum: 10 mei 2023
Onderwijs en samenleving Samen leven

In 2017 borrelde bij Harry Bouwman het idee op om een praktijkklas te starten, die is bedoeld voor leerlingen die op school moeite hebben met theorie. Een zogeheten tegenhanger van de plusklas, dat Accrete eveneens faciliteert. De praktijkklas is voor kinderen uit groep 5 tot en met 8, die hoogstwaarschijnlijk na de basisschool uitstromen naar het praktijkonderwijs of vmbo basis. Om hen op de basisschool in hun kracht te zetten, werken zij een dagdeel per week aan praktische opdrachten. De ene week is dat in één van de drie praktijklokalen, waar met hout, metaal en in de keuken wordt gewerkt. De andere week is dat bij een bedrijf in de omgeving: van horeca tot technische bedrijven.

De praktijklokalen zijn uitgerust met werkbanken, gereedschappen en machines plus een professionele horecakeuken. Veel materialen, zoals hout en metaal, worden kosteloos verkregen van bedrijven. Vaak gaat dit om materialen die voor het bedrijf als afval gelden, maar waar de kinderen nog veel mee kunnen doen.

Video over praktijkklas

Behalve het leren van praktische vaardigheden, krijgen ook de sociale vaardigheden van deze kinderen een enorme boost tijdens de praktijklessen. Doordat ze zowel zelfstandig als samen aan zaken werken, leren ze omgaan met andere mensen en hun wensen. “Kinderen komen in de praktijkklas helemaal uit hun schulp en je ziet hun zelfvertrouwen en eigenwaarde groeien. Dat is ontzettend mooi om te zien.”

Bekijk onderstaande video over de praktijkklas van Accrete.

Samen leven

Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen leven. Verus wil bijdragen aan een vrije, inclusieve en pluriforme samenleving. Nu en in de toekomst. Dit doen we door invulling te geven aan de vrijheid van onderwijs met geïnspireerd goed onderwijs en met oog voor maatschappelijke problemen en kansen.

Verus

Gerelateerde berichten