Publicatie-
datum:

25 november 2015

Publicatiedatum: 25 november 2015
Burgerschap Identiteit Samen leven

Met deze gesprekstool kunt u samen met een gesprekspartner op het spoor komen van de leidende principes in uw leven en werk. De tool is ontwikkeld voor een gesprek in tweetallen en is exclusief voor leden van Verus.

Er zijn heel wat gebeurtenissen in het leven die je aan het denken kunnen zetten. Een ontmoeting, een nieuwe kans, de ziekte van je partner. Door over een gebeurtenis te vertellen, kun je ontdekken wat dit voor jou betekent. De gebeurtenis krijgt dan een plek in het verhaal dat je over jezelf vertelt.

We zijn namelijk verhalende wezens. En door verhalen te vertellen, begrijpen we beter wie we zijn en kunnen we op het spoor komen van waar het ons als persoon en professional ten diepste om te doen is.

Aan de hand van deze gesprekstool graaf je naar je eigen leidende principes. Je start met het vertellen van een biografisch element (een gebeurtenis: iets dat je overkomen of toegevallen is). In drie gespreksrondes kom je tot de formulering van de principes die je leiden in leven en werk.

Je verkent dit biografisch element door het gesprek te voeren zoals je dat zou doen in de koffiekamer met collega’s. Je verbreedt het door een gesprek te voeren zoals je dat zou doen in de kroeg met vrienden. En je verdiept het door het gesprek aan te durven zoals je dat zou doen aan de keukentafel, thuis, waar we het meest kwetsbaar durven zijn.

Opbrengsten

Door het voeren van het gesprek aan de hand van deze tool:

  • Kun je jezelf als persoon beter verbinden met jezelf als professional.
  • Word je uitgedaagd om te reflecteren en je gedachten onder woorden te brengen in een tweegesprek.
  • Kom je op het spoor van waar het je ten diepste om te doen is, wat zinvol is als je een keuze moet maken of als je op zoek bent naar de 'zin' van wat je doet.
  • Kom je tot het vinden van betekenis.
  • Krijg je (weer) zin in je werk, in beide betekenissen van deze uitdrukking.

Voor wie?

Deze gesprekstool is voor durvers. Mensen die het aandurven in een gesprek de diepte in te gaan. De tool is niet bedoeld om gebruikt te worden in evaluatiegesprekken of andere formele situaties.

Meer informatie

Onze adviseurs kunnen deze gesprekstool ook inzetten bij coaching of in een traject bij jou op school. Neem gerust contact op met Theo van der Zee om de mogelijkheden te bespreken.

Samen leven

Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen leven. Verus wil bijdragen aan een vrije, inclusieve en pluriforme samenleving. Nu en in de toekomst. Dit doen we door invulling te geven aan de vrijheid van onderwijs met geïnspireerd goed onderwijs en met oog voor maatschappelijke problemen en kansen.

Verus