Publicatie-
datum:

6 februari 2023

Publicatiedatum: 6 februari 2023
Onderwijs en samenleving Samen leven

Er zijn van die dagen die je niet wilt missen...

De school dreigt uit haar voegen te barsten door de ene na de andere maakbare meetoplossing. We worden geacht achterstanden weg te werken via het Nationaal Programma Onderwijs. De niveaus van basisvaardigheden moeten omhoog door het Masterplan van de minister. Er valt genoeg te doen, maar waar draait het nu écht om in het onderwijs? Kortom, er is meer dan ooit behoefte aan geïnspireerd goed onderwijs.

VERUS2023 opent vensters naar de geheimen van goed onderwijs. Samen ontdekken we dat goed onderwijs begint bij de mens. We gaan op ontdekkingstocht naar de geheimen van goed onderwijs met sprekers die je raken, schoolleiders met praktijkverhalen en er is alle gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Een dag die we als katholiek en christelijk onderwijs samen ervaren en die je niet mag, maar ook niet wilt missen.

Terug naar school

Op 31 mei wordt Spant! voor één dag een school, waar jij de leerling bent. Je kiest bij je aanmelding een profiel (N&T, N&G, E&M of C&M) en je volgt de lessen die daarbij horen. We starten gezamenlijk in de aula en daarna volg je drie profielvakken. Ontmoet elkaar in de kantine of ga naar de kijk-, luister- en leeshoek. En natuurlijk klinkt er ook een heuse schoolbel. Als de schoolbel gaat, begint de les of is de les afgelopen. In de pauze kun je buiten of binnen je gezonde vegetarische lunch nuttigen. Kortom, een gevarieerd lesrooster om je te inspireren.

Rooster

  • 09.45 uur: inloop
  • 10.30 uur: plenaire opening
  • 10.55 uur: lesuur 1
  • 11.40 uur: lesuur 2
  • 12.25 uur: lunchpauze
  • 13.15 uur: theater
  • 13.40 uur: lesuur 3
  • 14.25 uur: lesuur 4
  • 15.15 uur: plenaire afsluiting
  • 15.30 uur: borrel tot 16.00 uur

Hoofddocent

Gert Biesta (fotograaf: Michel Groen)

GERT BIESTA is een internationaal erkend specialist op het gebied van onderwijspedagogiek en geldt als een van Nederlands bekendste onderwijsexperts. Hij is hoogleraar 'Educational Theory and Pedagogy' aan de University of Edinburgh in Schotland en hoogleraar 'Public Education' aan de Maynooth University in Ierland. Daarnaast is Biesta sinds 2023 lid van de Onderwijsraad. In mei komt de publicatie uit die hij voor Verus heeft geschreven over het thema Inspiratie in het onderwijs.

Rector van VERUS2023

Mark Buck rondje

MARK BUCK is sinds 1 juni 2020 lid van het college van bestuur van Verus. Tijdens VERUS2023 neemt hij je als rector (dagvoorzitter) mee in het plenaire programma.

Docenten

Karin van Oort rondje

KARIN VAN OORT is sinds 2017 voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Carmelcollege. Een krachtig bestuurder met een heldere visie en feilloze intuïtie, met oog voor de mens als geheel. Karin heeft een brede interesse voor cultuur, persoonlijke ontwikkeling en is graag in de natuur. In haar werk staat de uitspraak van Titus Brandsma centraal: "kennis is maar de helft". Daarbij zoekt ze steeds naar de verbinding met de leerling, de leraar en het onderwijs. De vraag 'Wat merken zij van ons handelen?' is daarbij het uitgangspunt.

Gerdien Bertram Troost rondje

GERDIEN BERTRAM-TROOST is hoogleraar Onderwijs in levensbeschouwelijk en pedagogisch perspectief en professor Religie en Theologie bij de VU Amsterdam. Vanuit haar leerstoel houdt ze zich o.a. bezig met vraagstukken die raken aan hoe in onze op beheersing gerichte cultuur in onderwijs toch ruimte gemaakt kan worden voor de pedagogische dimensie van onderwijs. Daarbij richt ze zich ook op de rol die (aandacht voor) levensbeschouwelijke vorming hierbij kan spelen.

Willem de Vos rondje

WILLEM DE VOS is sinds 2015 rector-bestuurder Christelijk Lyceum Veenendaal. Daarvoor was hij actief als adviseur, trainer, coach en interimmanager vanuit BMC Advies op het gebied van samenwerking, persoonlijke effectiviteit en interim leidinggeven in het MBO en VO. Hij werkt graag met concepten uit Transactionele Analyse, Grouprelations en systemisch denken. Hij heeft dertig bundels met korte verhalen op zijn naam staan. Daarnaast is hij auteur van Leidinggeven zonder opsmuk: een dwarse kijk op leiders en medeauteur van Einstein en de kunst van leidinggeven met diepgang: over onderstromen in mens en organisatie en Weetnietkunde: ontspannen omgaan met onzekerheid en ongemak.

Tjitske Volkerink rondje

TJITSKE VOLKERINK is meditatiebegeleider en stiltetrainer sinds 2015. Ze doet dit vanuit het Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum. Tijdens haar loopbaan in de media ontdekte ze hoe vanuit het lichaam en de zintuigelijke ervaring de mens beter tot zijn recht komt. Daarom richtte ze het centrum op, werd stiltetrainer én masseur om zo binnen christelijk Nederland weer de verbinding te leggen tussen lichaam, ziel en geest.

Iris Valentina rondje

IRIS VALENTINA is een portretfotografe die met het project Kinderen van het Onderwijs kinderen die vastlopen in het schoolsysteem een gezicht en een stem geeft. De deelnemende kinderen geven vaak haarfijn aan waar het wringt en wat zij nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Louise Elffers (fotograaf: Kirsten van Santen)

LOUISE ELFFERS is bijzonder hoogleraar Kansengelijkheid in het Onderwijs aan de UvA, lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de Hogeschool van Amsterdam en directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid, een samenwerkingsverband van de Gemeente Amsterdam, de UvA, VU, HvA en Inholland. Zij richt zich in haar werk op de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op de leerkansen van jongeren met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. In 2022 verscheen haar boek Onderwijs maakt het verschil. Kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs, door de Volkskrant verkozen tot een van de beste boeken van dat jaar.

Karim Amghar rondje

KARIM AMGHAR schrijft o.a. voor NRC en is bekend van zijn boeken Van Radicaal Naar Amicaal en Hoor Mij, Zie Mij. Hij schrijft over diversiteit, inclusie en kansengelijkheid en geeft hierover workshops en masterclasses. Ook is hij programmamaker, televisiepresentator en onderwijsprofessional. Hij presenteerde o.a. de series Geloof In Het Onderwijs over artikel 23 (de vrijheid van onderwijs) en of het nog van deze tijd is en Karim Pakt Zijn Kans over kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs. Hij heeft een bureau over onderwijs en organisatieontwikkeling.

Datum

Woensdag 31 mei 2023

Tijd

10.00 - 15.30 uur

Locatie

Spant!
Doctor Abraham Kuyperlaan 3
Bussum

Bekijk de routebeschrijving.

Samen leven

Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen leven. Verus wil bijdragen aan een vrije, inclusieve en pluriforme samenleving. Nu en in de toekomst. Dit doen we door invulling te geven aan de vrijheid van onderwijs met geïnspireerd goed onderwijs en met oog voor maatschappelijke problemen en kansen.

Verus