Publicatie-
datum:

22 oktober 2020

Publicatiedatum: 22 oktober 2020
Burgerschap Identiteit Samen leven

Terwijl scholen hun best doen om burgerschapsvorming handen en voeten te geven, wordt de politiek ongeduldiger. Berichten over toenemende radicalisering en maatschappelijke segregatie versterken de roep om verbetering van de burgerschapsvorming.

De vraag is wel hoe de eisen en benaderingen van de overheid zich verhouden tot de ideeën die scholen zelf over burgerschapsvorming hebben. Hoe kunnen scholen in dit complexe speelveld hun eigen weg vinden? In dit whitepaper over Burgerschap biedt hoogleraar Gert Biesta enkele handreikingen.

Burgerschapsvorming

Als het gaat over de opdracht van burgerschapsvorming dan wordt er al snel naar de school gekeken. Dat is niet verwonderlijk, want onderwijs speelt een belangrijke rol in de toerusting van kinderen en jongeren voor hun latere leven. De centrale pedagogische uitdaging is om kinderen en jongeren oriëntatie op onze plurale samenleving te bieden en hen te enthousiasmeren om als volwassene hun eigen plek hierin te vinden. Lees alles hierover in het whitepaper van Gert Biesta.

Download whitepaper over burgerschapsvorming

Op de aanvraag van deze publicatie is de privacyverklaring van Verus van toepassing. Zie voor meer informatie onze privacyverklaring.

Velden met * zijn verplicht.

Vragen?

Voor vragen over het whitepaper, het nieuwe burgerschapsaanbod van Verus of als je wilt weten wat Verus voor jouw school kan betekenen, neem contact op met Jacomijn van der Kooij of Guido de Bruin.

Samen leven

Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen leven. Verus wil bijdragen aan een vrije, inclusieve en pluriforme samenleving. Nu en in de toekomst. Dit doen we door invulling te geven aan de vrijheid van onderwijs met geïnspireerd goed onderwijs en met oog voor maatschappelijke problemen en kansen.

Verus