Afhankelijk van de context worden er passende werkvormen voorgesteld. Er kan gedeeld worden waar mensen trots op zijn, wat tegenviel, en wat er nodig is voor de komende tijd. Noem het een pedagogische onderbreking om de gezamenlijkheid te versterken en weer scherp te krijgen waar je het voor doet. Juist dat kan nieuwe inspiratie geven om de laatste fase van dit schooljaar met positieve energie in te gaan en vruchtbaar te maken voor elkaar, onze kinderen en de leerlingen. We wensen je daarbij veel creatieve betrokkenheid!
Hard gewerkt door iedereen
Er is in de afgelopen weken op alle niveaus heel erg hard gewerkt om zinvol afstandsonderwijs te organiseren en om in contact te blijven met de leerlingen. Leerlingen en hun ouders, leraren, directeuren, bestuurders en toezichthouders: allen hebben moeten aanpassen, incasseren en bijleren. Uit de ledenpeiling van Verus bleek al dat er enorme flexibiliteit en creativiteit ontstond en dat het gevoel van saamhorigheid groot is.
Schakelen naar 'nieuw normaal'
Voor het PO is het nu weer schakelen, om in een ‘nieuw normaal’ vorm te geven aan anderhalve-meter-onderwijs. Basisscholen kunnen dus nog niet overgaan tot de orde van de dag, eens te meer, omdat er gewoon teveel gebeurd is, teveel gemist en ook bijgeleerd is. Dit vraagt erom de ervaringen, inzichten en emoties vanuit de afgelopen tijd met elkaar te delen, en te zien wat die ons vertellen. Dit kan helpen om de nieuwe fase van onderwijs, en ook van groepsvorming in te gaan.
Ook voor VO
Voor het VO blijft de ‘oude’ situatie van afstandsonderwijs voorlopig gehandhaafd. Ook hier is echter meer dan genoeg aanleiding om docenten ervaringen te laten delen, misschien ook wel om één en ander bij te sturen en de vraag te stellen wat nodig is in de laatste fase voordat leerlingen mogelijk terug keren op school.
Reflectietools voor leden van Verus
We hebben de reflectietools gemaakt voor onze leden. Is uw onderwijsorganisatie lid van Verus, dan kunt u de reflectietools gratis aanvragen. Doe er uw voordeel mee!