Publicatie-
datum:

24 september 2019

Publicatiedatum: 24 september 2019
Identiteit

“Niet ieder kind wordt later arts of advocaat. Leer kinderen dat het oké is om met je handen te werken en toffe dingen te bouwen”, staat er te lezen in een weiland in de buurt van Hardenberg. Van Vliet is bestuurder van Ubbo Emmius Scholengemeenschap en School voor Praktijkonderwijs in Stadskanaal (e.o.) en was er een weekendje weg. Hij maakte de foto en zette ‘m op twitter. “En ik ben ongelofelijk verbaasd dat er zoveel reacties op komen.”

Een kentering

“Wat er op dat bord staat is natuurlijk niets nieuws”, weet Van Vliet. “Alsof je zegt: als het regent word je nat. Waarom spreekt dit dan aan en is dit kennelijk niet normaal?” De schoolbestuurder denkt “én hoopt” dat er een kentering ontstaat en mensen meer dan vroeger worden aangesproken door zo’n tekst.

Waar word je gelukkig van?

“Dit is inderdaad wat we onze kinderen en leerlingen moeten leren!”, schreef Van Vliet erbij. Bij ‘kinderen’ denkt hij aan de opvoeding thuis en bij ‘leerlingen’ aan de school, legt hij aan de telefoon uit. “Ouders willen allemaal dat hun kind tenmínste naar de havo gaat. We leven in een samenleving die kinderen en jongeren opdrijft. Je moet het maken. Je moet succes hebben. En dat heb je als je naar het vwo gaat en daarna gaat studeren. Ik hoop dat er sprake is van een verandering in denken en dat de vraag ‘Waar word je gelukkig van?’ belangrijker wordt.”

Samenleven

Als bestuurder trekt hij zich dit ook aan. Juist vandaag stuurde Van Vliet het nieuwe Schoolplan naar de GMR. De komende vier jaar zetten zijn scholen in op veel ruimte om leerlingen te helpen reflecteren. “Persoonsvorming is natuurlijk hot. Ik vind het belangrijk dat wij leerlingen helpen zichzelf te leren kennen. In school moeten existentiële vragen aan de orde komen. We willen leerlingen leren samen verantwoordelijkheid te nemen. Samen kun je veel bereiken in het leven. In die context past dan bijvoorbeeld ook loopbaanoriëntatie.”

Handjes gezocht

Maar wie zit er nou achter dat bord? Dat is Bouwbedrijf Bongers in Dalfsen. Directeur-eigenaar Gert van Marle zette het bord deze zomer neer. Reden voor plaatsing: “We zijn bang dat de handjes verdwijnen uit Nederland. Funopleidingen zitten vol en de techniekklas niet, terwijl wij zitten te springen om de handjes.”

Plezier telt

Van Marle hoopt ‘de ouders’ te bereiken met zijn tekst. Ouders die, zoals Van Vliet ook zegt, tenminste havo voor hun kind willen. “Onderschat niet wat je kunt verdienen in de bouw en techniek maar vooral: weet hoe belangrijk het is dat je plezier hebt in je werk”, zegt Van Marle. “Het ontbreekt bij mensen die doorgeleerd hebben weleens aan het gevoel van trots op wat je met je handen kunt maken.”

Gerelateerde berichten