Publicatie-
datum:

18 november 2020

Publicatiedatum: 18 november 2020
Identiteit Onderwijs en samenleving

De methode Levend Water, waarbij het vertellen van Bijbelverhalen en wat Gods plan is voor de wereld centraal staat, bestaat al zo’n vijftien jaar. Wel werd de methode een paar jaar geleden ingrijpend herzien om zo ook beter aan te sluiten bij de huidige tijd. ‘’De bijbelverhalen blijven natuurlijk hetzelfde, maar de manier waarop we dingen uitleggen is vernieuwd.’’ Zo wordt er nu gewerkt met een digibordomgeving en zijn er diverse werkboeken.

Aansluiting

Die werkboeken worden per leerjaar gemaakt en zijn inmiddels allemaal herschreven. José Korsaan is momenteel ook bezig met het herschrijven van de handleidingen voor docenten. ‘’We moeten deze weer passend maken bij de boeken, zodat er weer meer aansluiting bij de kinderen wordt gezocht’’, vertelt ze.

Maar hoe werkt deze methode? Docenten kunnen in de digitale omgeving kiezen voor welke groep zij het lesmateriaal willen zien. Dan komen zij bij alle lessen vanuit het werkboek terecht. Er komen Bijbelverhalen vanuit het Oude en Nieuwe Testament aan bod, de christelijke feestdagen worden uitgelicht en er zijn ook specifieke schoolthema’s.

Toegankelijk

Per les/Bijbelverhaal is er materiaal voor vier dagen. Hierbij vind je een korte samenvatting van het verhaal, wat daarna ook stap voor stap wordt uitgewerkt aan de hand van punten. ‘’Dit maakt het toegankelijk voor elk type school en docent. Er is een duidelijke opbouw. Je hoeft als docent ook niet speciaal in de Bijbel thuis te zijn’’, legt Staman uit. Op de laatste dag wordt gewerkt aan de verwerking, waarbij kinderen gebruik maken van het werkboek. In principe is de methode erop ingericht dat een leerkracht hier per dag een kwartier aan kwijt is.

Door middel van een vraag aan het begin van elke les, plaatjes én interactieve werkvormen zoals puzzels, krijgen basisschoolleerlingen de Bijbelse verhalen voorgeschoteld. De methode is afgestemd op de veertig schoolweken, zodat er voor heel het jaar genoeg materiaal is. De feestdagen zijn niet specifiek in de planning verwerkt, omdat bijvoorbeeld Pasen telkens op een andere datum valt.

Kracht

En wat maakt dit bijbelonderwijs zo bijzonder? ‘’Ik denk omdat wij aandacht hebben voor alle soorten achtergronden. Van evangelische scholen tot reformatorische scholen: we werken voor een heel scala aan christenen. Dat is onze kracht’’, vindt Staman.

In principe is de methode dus voor elke school toegankelijk. Ook kleinere scholen kunnen hier voor een bepaald bedrag gebruik van maken. ‘’Per jaar sluit je namelijk een abonnement af. De kosten zijn afhankelijk van het aantal leerlingen dat je hebt. Zo houden we het voor iedereen bereikbaar te houden’’, zegt Korsaan. Voor wie eerst even wil ‘spieken’ hoe de methode eruitziet, kan een kosteloos proefabonnement aanvragen.

Meer weten over Levend Water? Neem dan een kijkje op de website van Levend Water.

Gerelateerde berichten