Publicatie-
datum:

20 februari 2020

Publicatiedatum: 20 februari 2020
Burgerschap Identiteit Onderwijs en samenleving

“Inclusief onderwijs, dat is dat íedereen letterlijk eenzelfde en gelijkwaardige plek op school heeft”, zegt Verus-voorzitter Berend Kamphuis, één van de initiatiefnemers van de conferentie. “Dat is nog geen realiteit, maar wél haalbaar. En deze conferentie is buitengewoon belangrijk omdat we willen laten zien dat initiatief van onderop, het heft in eigen hand nemen en van elkaar leren, minstens zo krachtig is als beleid.”

Beweging is ingezet

De belangstelling voor de conferentie was groter dan Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB en mede-initiatiefnemer, durfde dromen. “De beweging is ingezet”, zegt hij. “We willen een stap zetten met elkaar en de beweging naar inclusief onderwijs op gang brengen en blijven voeden. Volgend jaar 10 februari organiseren we weer een bijeenkomst. Het leeft. Kinderen moeten samen naar school, in de wijk, zonder onderscheid. Iedereen moet kunnen meedoen, ook leerlingen die speciale onderwijszorg nodig hebben. Als de wil er is, gaat het op termijn lukken.”

Ervaringen uitwisselen

Enthousiasme en inspiratie valt ook af te lezen aan de gezichten van de beide andere initiatiefnemende organisaties. “Ik ben erg onder de indruk van de overtuiging waarmee de praktijkinitiatieven zich presenteren en de manier waarop scholen als leer- en leefgemeenschap vorm en inhoud geven aan inclusiever onderwijs”, zegt Marnix Niemeijer van de LVGS. Dolf van Veen, hoofd van het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ), onderstreept het belang van ontmoeting en uitwisseling. “Dat kan scholen enorm helpen om een spoor te kiezen en stappen vooruit te zetten. We zijn erg blij dat ook landelijke organisaties op het gebied van speciaal onderwijs, mensenrechten, ouders en onderwijs, schoolleiders, samenwerkingsverbanden, gemeenten en zorg aanhaken en willen samenwerken met ons. Er is nog een wereld te winnen.”

Ga naar de website van het landelijk praktijkplatform Naar Inclusiever Onderwijs om u aan te melden voor nieuwsberichten en/of meer informatie over de activiteiten

Fotograaf: Ewouter Blokland

Gerelateerde berichten