Door de lockdown zijn er dit jaar geen centrale examens afgenomen. Leerlingen slagen of zakken op basis van de resultaten voor hun eerder afgelegde schoolexamens. Ook kunnen de afsluitende galafeesten niet doorgaan. Om toch een bijzonder en feestelijk gevoel te creëren bij de geslaagden, liet het Carmel College afgelopen weekeinde een vliegtuigje met een felicitatietekst rondgaan over de regio Salland -waar leerlingen vandaan komen. ‘Carmel feliciteert geslaagden,’ luidde de tekst. “Je diploma halen op de middelbare school is een bijzonder en gedenkwaardig moment,” zegt Liesbeth Braunius, woordvoerder van het Carmel College in Raalte, waar in totaal zo’n 570 leerlingen slaagden. “Ook de leerlingen van dit jaar verdienen het dat we daar bij stil staan.”
De reacties op de actie waren overweldigend zegt ze. “Ouders en leerlingen reageerden heel dankbaar. We hadden hen van te voren laten weten onze sociale media op zaterdagochtend in de gaten te houden. Daar zijn we ’s ochtends begonnen met een foto van het vliegveld, om de spanning zo wat op te bouwen.” Toen het vliegtuig in de lucht was, ging het vervolgens al snel los op de sociale mediakanalen, zegt ze. “Leerlingen en ouders begonnen massaal foto’s en filmpjes te delen toen zij het vliegtuig met de tekst in de lucht spotten.”
Drive-in diploma-uitreiking
Ook de Rutger Kopland School in Siddeburen liet de uitslagen niet geruisloos voorbij gaan. Daar togen drie mentoren in versierde auto’s langs de geslaagden. Die kregen allemaal hun cijferlijst overhandigd, met een vaandel en een taartje.
En op het Altena College in Sleeuwijk willen ze leerlingen eveneens niet zomaar laten gaan. Daar bedachten ze een ludieke drive-in diploma-uitreiking, die komende maand plaatsvindt. Schoolleider Gijsbert van der Beek: “We hebben gezocht naar een combinatie van een plechtig moment waarbij leerlingen in het zonnetje worden gezet, én naar het feestelijke en de hangout met medeleerlingen, zoals ze gewend zijn van de promfeesten die nu niet kunnen doorgaan.”
Plechtig maar toch ook een feestje
Het startpunt van de happening is het voetbalveld van de plaatselijke vereniging. Daar komen alle leerlingen samen, met inachtneming van de anderhalve meter-regels, legt hij uit. “Vervolgens vertreken er steeds tien, elk in een mooie auto en feestelijk aangekleed naar het dorpsplein. Ook de ouders zitten daarbij. Zij blijven vervolgens in de auto zitten, met het raam open; zodat ze alles kunnen zien en horen. De leerlingen stappen uit, terwijl de schoolband op het plein voor hen optreedt, vervolgens zijn er speeches van de docenten en een fotomoment. Na ongeveer een kwartier vertrekken ze dan weer en is het tijd voor de volgende tien,” aldus de schoolleider. “We verheugen ons erop. Het is een hele organisatie al met al, maar we vinden dat onze leerlingen ook in dit Coronajaar een mooie afsluiting van hun middelbare schooltijd verdienen.”