Publicatie-
datum:

30 oktober 2019

Publicatiedatum: 30 oktober 2019
Identiteit

Het is een aangrijpend verhaal over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork, ‘voorportaal’ van Auschwitz en Sobibor. Een aantal (hoge)scholen heeft al ervaren dat de voorstelling leerlingen/studenten (vanaf bovenbouw vo) of leraren en medewerkers indringend bepaalt bij de vraag hoe je zelfs in onmenselijke omstandigheden je menselijkheid kunt bewaren en zelfs anderen kunt inspireren om die terug te vinden.

De voorstelling vertelt het verhaal van de Joodse leraar Jacques Suasso Henriques die zich in 1943 meldt bij de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork, in de volksmond 'de Joodse SS'. Zo hoopt hij het vege lijf te redden. De ontmoeting met de zachtmoedige 'rebbe' Jeremia Hirsch in barak 52 brengt een ommekeer in hem teweeg die hem uiteindelijk noopt een daad te stellen die zijn lot zal bepalen.

Door elkaar aansluitend aan de hand van gespreksvragen te vertellen over situaties, klein of groot, waarin er ‘iets niet in de haak was’ of waarin iets van waarde of menselijkheid op het spel stond, kan de voorstelling bijdragen aan het gesprek over wat de school beoogt met de vorming van jonge mensen.

Wilt u deze voorstelling op of rond 27 januari op uw school programmeren? Neem dan contact op met Guido de Bruin, [email protected], 06 15 90 44 26.

Gerelateerde berichten