De PvdA herkent en ziet de waarde van bijzonder onderwijs. Het moet volgens deze partij in de toekomst mogelijk blijven voor ouders en kinderen om een school te kiezen die aansluit bij hun pedagogische en levensbeschouwelijke visie en voorkeur. De PvdA beoogt daarom niet om wijzigingen aan te brengen in de bestaande uitgangspunten van artikel 23, maar wil enkele fundamentele onderdelen toe te voegen om kansengelijkheid beter in de Grondwet te verankeren.
Toegankelijk voor alle kinderen
In de grondwetswijziging is onder andere een recht op onderwijs, een acceptatieplicht en een burgerschapsopdracht opgenomen. Concreet stelt de PvdA onder meer voor dat bijzondere scholen voortaan alleen nog recht op overheidsbekostiging hebben als ze toegankelijk zijn voor alle kinderen die de grondslag van de school respecteren.
Verus laat graag zien dat de vrijheid van onderwijs historisch gesproken een enorme bijdrage heeft geleverd aan inclusiviteit en het tegengaan van segregatie. De vrijheid van onderwijs geldt als een fundamenteel en vitaal grondrecht, dat groepen en individuele personen uitnodigt op hún manier, met hún opvattingen de samenleving mee op te bouwen. Verus werkt in de komende weken samen met leden, organisaties en wetenschappers aan een inhoudelijke reactie op de initiatiefwet. Wilt u meedenken met Verus of juist zelf reageren op het wetsvoorstel? Neem dan contact op met een van de medewerkers van Verus.