Publicatie-
datum:

18 september 2019

Publicatiedatum: 18 september 2019
Identiteit

Met de Prinsjesdagviering vertolken vertegenwoordigers van diverse religies en levensbeschouwingen een gezamenlijke boodschap aan regering, parlement en samenleving. Premier Rutte, vicepremier De Jonge, diverse andere bewindslieden, Kamerleden en vertegenwoordigers van het openbaar bestuur waren er dit jaar weer bij.

Levensbeschouwelijke burgerschapsvorming

Verus is er al jaren bij betrokken om de aanwezigheid van leerlingen te stimuleren en om deze viering onder de aandacht te brengen als bijzondere vorm van levensbeschouwelijke burgerschapsvorming. Verus heeft de Prinsjesdagviering dit jaar ook aangegrepen om leerlingen uit te dagen om hun stem te laten horen over het klimaatvraagstuk en daarbij inspiratie uit levensbeschouwelijke bron te betrekken.

De focus van de viering lag dit jaar dan ook op een levensbeschouwelijke kijk op het klimaatvraagstuk. “Wie in de ogen van een kind kijkt, ziet dat de toekomst voor hem of haar concreet is”, zei voorzitter Ad van der Helm van de Stichting Prinsjesdagviering. “Onze beslissingen of ons gebrek aan beslissingen vandaag, raken hun leefwereld. Als wij nu zorgen, kunnen zij dan leven. Daarom hebben we dit jaar gekozen om in deze bezinning vooral jonge mensen aan het woord te laten.”

Zullen we het samen doen?

Namens de bahá’í-gemeenschap hield de 16-jarige Namara van Bekkum de hoofdtoespraak. “Er is een nieuw bewustzijn nodig van hoe wij als mensen deel uitmaken van de natuur. We moeten aandacht hebben voor onze geestelijke eigenschappen die passen bij één mensheid en harmonie met de natuur. Zoals rechtvaardigheid, eerlijkheid, liefde voor de aarde en de mensheid. Maar ook vrijgevigheid, meer onthechting van het materiële en meer delen.”

Namara

Ze sloot af met een oproep: “Ik geloof dat wij jongeren een cruciale rol bij het klimaatvraagstuk hebben. Wij jongeren hebben levenslust en kracht. We hebben vuur, enthousiasme en het vermogen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Jongeren hebben het vermogen om de samenleving te helpen transformeren. Juist dit maakt ons een drijvende kracht van één van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd: het klimaatvraagstuk. Zullen we het samen doen?”

Prachtkinderen

Voor haar en alle andere kinderen en jongeren die een bijdrage aan de viering leverden, geldt het citaat van Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing over de klimaatspijbelaars dat in de humanistische bijdrage werd aangehaald: “Gezegend is het land dat zulke prachtkinderen heeft voortgebracht”.

Leerlingen

De Prinsjesdagviering is hier terug te kijken.

Gerelateerde berichten