Publicatie-
datum:

8 maart 2023

Publicatiedatum: 8 maart 2023
Onderwijs en samenleving Samen leven

In de podcast maakt Sem zich zorgen over de groter wordende tegenstellingen in de maatschappij. Ook op school ziet hij dat de verschillen tussen ‘hoger’ en ‘lager’ opgeleide leerlingen worden benadrukt. Van Welie, schooldirecteur van het vmbo en praktijkonderwijslocaties van CSG De Goudse Waarden, herkent dit. “Ik zie dit ook gebeuren in mijn eigen school, een vmbo-school. Ik wil hier echt mijn bijdrage aan leveren. Dat mensen zien: dat vmbo is iets om hartstikke trots op te zijn. Daar zitten jonge mensen die straks heel veel kunnen. Dat zou ik heel graag nog willen bereiken. Dat je net zo trots bent om naar het vmbo te gaan, als om naar de havo of het vwo te gaan”, aldus Van Welie.

Onderwijs vol tegenstellingen

Verus-adviseur Sander Klaasse – zelf op het vmbo gezeten – herkent de zorg van Sem en Maria. “Het onderwijs zit vol tegenstellingen. Je zit op de basisschool en ineens wordt er een onderscheid gemaakt op basis van niveaus. Als je slim bent, dan mag je naar het vwo. Goed met je handen? Dan richting het vmbo. Ineens zijn er niveaus die ‘hoger’ en ‘lager’ zijn, ‘slimmer’ of ‘praktischer’. Allemaal labels die niet helpen. Het vmbo – is dan vaak de gedachte – daar wil je niet zijn. Minimaal havo is toch wel een vereiste om later een goede plek te veroveren in de maatschappij. Maria en Sem laten een mooi tegengeluid horen vanuit de praktijk: juist op het vmbo mag je heel erg trots zijn.”

Podcastserie 'Uit de school geklapt'

Deze nieuwe podcast geeft een ontwapenende blik achter de schooldeuren. Voorbij alle regelgeving en protocollen zet deze serie de schijnwerper op de mensen in de school. Wat beweegt hen om in het onderwijs te werken? In deze nieuwe podcastserie interviewen leerlingen hun leerkracht, schooldirecteur of bestuurder. Kwetsbaar, goudeerlijk, scherp en soms een tikkeltje naïef zoeken de leerlingen naar de drijfveren, inspiratiebronnen, hoogte- en dieptepunten van de mensen die zij dagelijks ontmoeten.

Samen leven

Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen leven. Verus wil bijdragen aan een vrije, inclusieve en pluriforme samenleving. Nu en in de toekomst. Dit doen we door invulling te geven aan de vrijheid van onderwijs met geïnspireerd goed onderwijs en met oog voor maatschappelijke problemen en kansen.

Verus

Gerelateerde berichten