Publicatie-
datum:

28 november 2019

Publicatiedatum: 28 november 2019
Identiteit Onderwijs en samenleving

In een Kamerbrief van vorige maand kondigde Blokhuis al aan onderzoek te gaan doen naar de haalbaarheid van gratis verantwoorde lunches op scholen. Vorige week vroeg de staatssecretaris de initiatiefnemers van De Gezonde Basisschool van de Toekomst om samen met de Universiteit Wageningen en de Gemeente Amsterdam de impact en de haalbaarheid van een verdere uitrol te onderzoeken.

Stichting Movare, met scholen in Zuid-Limburg, zette het interventieprogramma vier jaar geleden op in samenwerking met de GGD Zuid Limburg. De Universiteit Maastricht onderzocht wat de resultaten van die interventies zijn en de Provincie Limburg leverde een forse subsidie. Aanleiding was het feit dat de regio Zuid-Oost-Limburg een behoorlijke achterstand heeft op het gebied van gezondheid.

Acht scholen doen sinds vier jaar mee in het project. Vier daarvan vormen de controlegroep: zij hebben niets veranderd. Twee scholen zijn beweegscholen: daar bewegen de leerlingen extra. En twee scholen zijn voedings- en beweegscholen. De leerlingen krijgen gezonde tussendoortjes en lunch en elke middag is er sport-en-spelaanbod of een culturele activiteit.

Subsidiepot 

De resultaten zijn overtuigend maar de bodem van de provinciale subsidiepot kwam in zicht. Daarom hebben de gemeenten Brunssum en Landgraaf, waar het project plaatsvond, besloten het tot eind dit schooljaar zelf verder te financieren. De gemeenten Brunssum, Heerlen, en Kerkrade willen de Gezonde Basisschool van de Toekomst op gaan starten. Ook in Sittard-Geleen en Maastricht starten twee locaties, mede gefinancierd vanuit de gelijke kansen alliantie (GKA) van het ministerie van OCW.

De initiatiefnemers van het project vinden dat de Gezonde Basisschool van de Toekomst landelijk navolging verdient. Ze vinden gehoor bij Blokhuis (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die vorige week zo’n basisschool bezocht.

Lees ook

Gerelateerde berichten