Maar hoe kunnen we dan zorgen dat zowel alle bestuurders, directeuren, docenten, leerkrachten én leerlingen geïnspireerd blijven om elke dag vol vertrouwen naar school en werk te gaan? Biesta geeft in zijn boek een pleidooi om de school als een vrijplaats te zien: een plek waar voldoende luwte wordt geboden waar leerlingen anderen kunnen ontmoeten en veilig aan kunnen komen in de wereld.
Om het gesprek hierover in jouw schoolorganisatie voort te zetten, bieden we je ook graag een aantal werkvormen aan. Met deze werkvormen leer je ruimte te geven aan inspiratie, zodat jij en je collega's geïnspireerd worden door elkaars verhalen.
Wat vinden leden over goed onderwijs?
Biesta noemt rust, reinheid en regelmaat als het gaat om belangrijke waarden voor geïnspireerd goed onderwijs. Maar ook 'rafeligheid' is volgens hem een geheim van goed onderwijs. “Als we alles onder controle willen houden, dan gaat het onderwijs dood. Er moet ook beweging in zitten, het onverwachte moet kunnen gebeuren.” Natuurlijk stelden we de vraag over wat goed onderwijs is ook aan onze leden tijdens VERUS 2023 afgelopen mei. Benieuwd naar wat zij vinden? Bekijk de video hieronder.
Week van de Leraar
Op donderdag is het eveneens de Week van de Leraar. Met onze podcastserie Uit de school geklapt hebben we de afgelopen tijd een aantal leerkrachten en docenten in het zonnetje gezet. Zij worden in korte interviews bevraagd door een van hun leerlingen. Wat drijft hen? Waarom werken zij in het onderwijs? En welke momenten uit hun loopbaan vergeten ze niet snel meer?
Zo interviewt leerling Jelmer zijn biologiedocente Marieke de Clerck van het Lodewijk College in Terneuzen. Het mooiste aan haar vak? “Het is meer dan alleen iets aanleren. Je ontmoet de leerlingen en geeft ze levenslessen mee. Zowel voor hun vervolgopleiding als voor hun werk." Ook horen we het gesprek tussen Zoë en haar geschiedenisdocent Sven Woestenberg van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur. Zij praten over de dilemma’s van het vak, bijvoorbeeld het aanhouden van de lesstof of andere keuzes maken wanneer actualiteiten daarom vragen. “Moeten we het wel hebben over filosofen als Descartes of Montesquieu, terwijl de wereld in de fik staat? Op die momenten vind ik het jammer dat de stof zo voorgeschreven is.”
Samen besturen
Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen besturen. Verus wil randvoorwaarden scheppen voor geïnspireerd goed onderwijs. Dat doen we door betrokken te zijn bij elkaar en samen te verbinden als gemeenschap, met begrip voor de positie van leden die in hun eigen leergemeenschap functioneren. Bestuurlijke vraagstukken lossen we samen op, met hulp van collega-bestuurders of een adviseur.