Een groepje van onderwijsprofessionals dat elkaar in sommige gevallen nog niet kent, samen naar een conferentie gaat en daar al snel een hechte klik krijgen. Zo ervaarde rector Marjo van IJzendoorn van het Rodenborch College in Rosmalen het om samen met de andere Nederlandse bestuurders en rectoren naar Marseille te gaan. Wat op haar de meeste indruk heeft gemaakt? “Jean-Marc Aveline, de aartsbisschop van Marseille. Hij sprak onder meer over hoe de katholieke kerk ook is bedoeld om de wereld te verbeteren. Hij kwam over als een natuurlijke wijze man, die met twee benen op de grond staat en weet wat er in de wereld speelt. Daarbij kon hij ook een hoop verschillende perspectieven betrekken”, zegt Van IJzendoorn.
Wat haar ook raakte, is de Noorse delegatie die een Laudato-Si dag hadden georganiseerd, waarbij diverse katholieke scholen bij betrokken waren. “Het is een mooi inspirerend voorbeeld van hoe de encyclieken van de paus in het katholieke onderwijs vorm krijgen.”
Brede visie op katholiek onderwijs
Jos Kuster, bestuurder van OMO in Tilburg, sluit hierbij aan. “Het is opvallend om op zo’n conferentie te zien dat wereldwijd heel veel landen zich met dezelfde thema’s bezighouden. En dat de katholieke scholen en organisaties zich veel laten leiden door de twee encyclieken van Paus Franciscus. Persoonlijk vond ik enkele presentaties over onderzoeken in het onderwijs en de brede visie op katholiek onderwijs eruit springen. Wel had ik graag nog meer interactieve gesprekken gehad, in plaats van veelal zenden.”
Ook heeft een deel van de Nederlandse delegatie scholen in Marseille bezocht. “Dit was mooi en interessant, aangezien zij zich ook bezighouden met de veranderende samenleving en wat leerlingen hierin kunnen betekenen. Dat is bij ons niet anders. Maar tegelijkertijd zie je hier ook de grote verschillen met ons eigen onderwijs. Waar hier heel veel zaken zoals een leerlingenraad, inspraak en initiatieven vanuit docenten zijn ingebed, ligt dat daar allemaal nog een stuk strakker vast”, aldus Kusters.
Inspiratie
Door presentaties uit verschillende landen en voorbeelden van wereldwijde projecten, deed Van IJzendoorn ook mooie inspiratie op. “Zo was er een Frans project in Marseille waarbij de familie werd meegenomen in het leerproces van kinderen, met name op het gebied van lezen. Ook met een Duitse hoogleraar hebben we leerzame gesprekken gevoerd, onder meer over waar jongeren naar op zoek gaan en hoe wij daar als scholen een bijdrage aan kunnen leveren. Daarmee creëerden wij ook zelf een extra laag verdieping.”
Samen geloven
Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen geloven. Verus laat zich inspireren door het christelijke geloof. Dit geloof verbindt ons en draagt bij aan een inclusieve samenleving met verschillende visies op goed (samen)leven. Onze christelijke waarden kleuren het perspectief waarmee we naar de samenleving, het onderwijs en relaties kijken.