Publicatie-
datum:

2 februari 2022

Publicatiedatum: 2 februari 2022
Onderwijs en samenleving Samen leven

Waar gaat het over op het schoolplein? Over resultaten? Over wat je kind nodig heeft? Over samenlevingsvragen die ouders bezig houden? Ja, dat allemaal en nog veel meer. Vaak even snel. En dat is soms jammer, want ouders en school hebben veel gezamenlijke vragen als het gaat om de vorming van kinderen en wat zij nodig hebben voor hun toekomst!

Met de website www.schoolpleingesprekken.nl willen wij het gesprek tussen ouders en basisscholen over de vorming van kinderen stimuleren en ondersteunen. De diversiteit in de samenleving zorgt voor een bijzondere opgave voor scholen en ouders: wat wil je kinderen bijvoorbeeld meegeven over ‘goed samenleven’, over burgerschap, over levensgeluk? Op school komen kinderen ook in aanraking met andere gewoonten, andere regels, andere verhalen dan thuis. Het onderlinge gesprek tussen ouders en school daarover kan waardevol zijn en nieuwe inzichten en vergezichten bieden.

Nieuwe opzet, nieuwe thema’s

De website is een initiatief van Verus en de Stichting Steunfonds Katholiek Onderwijs en bestaat al een paar jaar. Samen met uitgeverij Kwintessens vernieuwden we het aanbod.

Er zijn nieuwe thema’s toegevoegd over contact, vrijheid en je thuis voelen, die aansluiten bij alledaagse situaties die binnen scholen spelen. Een school die met een thema aan de slag wil krijgt suggesties voor werkvormen in de klas, voor een bijdrage in de nieuwsbrief, het gesprek met ouders, maar óók voor het gesprek in het team of in de directiekamer. Zó kun je de keuze maken om het onderwerp smaller of juist breed neer te zetten en er eventueel nog eigen invalshoeken en materialen mee verbinden. Recent zijn ook de thema’s vieren en leren toegevoegd. Een voorbeeld van de werkvormen vind je op de website.

De artikelen en filmpjes die eerder op Schoolpleingesprekken.nl te zien waren blijven natuurlijk staan. Zoals een filmpje over filosoferen met kinderen, verhalen, suggesties voor bijzondere dagen en inspirerende gedachten. Alle thema’s en bijdragen bieden mogelijkheden om de eigen identiteit van de school te thematiseren zonder daarin al te dwingend te zijn. Op die manier kun je het ook vormen naar de eigen situatie van je school.

Uitnodiging

We nodigen je uit om een kijkje te nemen op de site en de thema’s die daar te vinden zijn. Ís dit iets wat aansluit bij je behoeften? Waar je een idee over hebt hoe het voor jou zou kunnen werken in het contact met ouders. Of roept het ook vragen op? Dan horen wij graag hoe we jullie hierbij kunnen ondersteunen.

Mocht je interesse hebben om in het komend jaar één of meer thema’s te gaan gebruiken, bel ons gerust. We denken graag mee en kunnen desgewenst ook ondersteuning bieden.

Meer informatie

Voor meer informatie en nadere kennismaking met Schoolpleingesprekken kun je terecht bij:

Marcel Elsenaar, adviseur identiteit, burgerschap en duurzame ontwikkeling - [email protected] – 06 23 09 15 15
Monica Neomagus, adviseur ouderbetrokkenheid – [email protected] – 06- 51843248

Samen leven

Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen leven. Verus wil bijdragen aan een vrije, inclusieve en pluriforme samenleving. Nu en in de toekomst. Dit doen we door invulling te geven aan de vrijheid van onderwijs met geïnspireerd goed onderwijs en met oog voor maatschappelijke problemen en kansen.

Verus

Gerelateerde berichten