Publicatie-
datum:

16 september 2020

Publicatiedatum: 16 september 2020
Onderwijskwaliteit

Zo ook dit jaar. Alleen waren de achttien leerlingen van CBS Hoffenne vanwege de coronacrisis dit jaar de enige scholieren die erbij mochten zijn. Met onder meer premier Rutte en de ministers Grapperhaus, De Jonge, Bijleveld en Kaag zagen zij hoe sprekers, zangers en muzikanten uit diverse religies en levensbeschouwingen hun licht lieten schijnen over het thema ‘Geloof in vrijheid en vrede – draag je eigen steentje bij’.

Inspiratie

“We vinden het heel waardevol dat onze leerlingen hier ervaren hoe verschillende geloven samen de wereld mooier kunnen maken”, zeggen Neve en Bestebreurtje. Aan de hand van de lesbrief die Verus had gemaakt, waren ze in de klas al met het thema bezig geweest. De lesbrief haakte aan bij tien filmpjes die in de viering te zien waren. Daarin vertellen mensen uit diverse religies en levensbeschouwingen welke tekst uit hun traditie hen inspireert om hun steentje aan vrijheid en vrede bij te dragen.

Prinsjesdagviering 0

Leren over andere geloven

De leerlingen kozen daaruit elk een tekst die hen het meest aansprak. Veelgekozen teksten waren volgens Neve en Bestebreurtje “De aarde is slechts één land, waarvan alle mensen de burgers zijn” (uit de bahá’í-traditie) en “Mijn vrijheid houdt op waar jouw vrijheid begint” (vertolkt door een sikh).

Die eerste was ook de keuze van Loes. “Die tekst betekent voor mij dat iedereen op de wereld dezelfde rechten heeft.” Ze vond de viering waardevol, want “zo leer je wat over andere geloven”. Thijs en Ruben kozen voor een tekst uit het jodendom: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. “Als je zelf niet gepest wilt worden, moet je ook een ander niet pesten”, leerden ze ervan.

De Prinsjesdagviering werd rechtstreeks uitgezonden op NPO2 en is hier terug te kijken. Wil je er alsnog mee aan de slag in je klas, dan kun je de lesbrief opvragen bij Guido de Bruin.

Gerelateerde berichten