Publicatie-
datum:

12 november 2019

Publicatiedatum: 12 november 2019
Identiteit

De wet biedt de inspectie de mogelijkheid onaangekondigde bezoeken te brengen. “Afhankelijk van de aard en ernst van de problematiek kan de inspectie het onderzoek zonder aankondiging uitvoeren”, aldus het onderzoekskader van de inspectie.

Haga

Dat soort bezoeken wordt in het algemeen al weleens ingezet, laat de inspectiewoordvoerder desgevraagd weten. Aan bijvoorbeeld het Haga Lyceum is ook aangekondigd en onaangekondigd bezoek gebracht. Aanleiding daartoe was natuurlijk verontrustende informatie van de AIVD. Maar de woordvoerder zegt dat er ook binnen reguliere onderzoeken dit soort verrassingsbezoeken worden afgelegd.

Lesbezoeken

De inspectie kiest bij het burgerschapsonderzoek ook voor onverwachte bezoeken. Omdat, zo laat de woordvoerder weten, ze daarmee de beste informatie denkt op te halen. In de praktijk betekent dat dat inspecteurs dus niet zozeer bij besturen, maar vooral bij scholen naar binnenstappen voor lesbezoeken.

Meetlat

Het onderzoek richt zich onder meer op hoe scholen invulling geven aan seksuele diversiteit. Aanleiding is een motie van Kamerlid Peter Kwint (SP) en anderen om te laten onderzoeken in welke mate lesmethodes op het gebied van seksuele diversiteit voldoen aan de kerndoelen en vallen binnen de wettelijke kaders. Opmerkelijk is de overweging in deze motie: “Dat er scholen zijn die lesmethodes gebruiken die een tegengeluid bieden aan het moderne denken over seksualiteit en seksuele diversiteit”.

De inspectie constateert dat morele opvattingen daarover sterk kunnen verschillen. Vraag is dus langs welke meetlat de methoden en het onderwijs gelegd worden. “Die meetlat is de wet”, antwoord de woordvoerder kort.

De VGS (vereniging van reformatorische scholen) heeft inmiddels van enkele VO-scholen gehoord dat de inspectie hen heeft benaderd om mee te doen, bijvoorbeeld door een vragenlijst in te vullen.

Gerelateerde berichten