Publicatie-
datum:

2 oktober 2019

Publicatiedatum: 2 oktober 2019
Bestuur en samenwerking

Tabijn heeft scholen in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. Voorzitter raad van toezicht Hollenberg las eens over leerervaringsplekken in raden van toezicht en stelde een halfjaar geleden voor zo’n plek in de RvT van Tabijn te maken. Al haar collega-toezichthouders en de bestuurder waren meteen enthousiast.

Old boys networks

“Ook in onze raad van toezicht is de gemiddelde leeftijd 50”, vertelt Hollenberg. “En door governanceregels zijn raden van toezicht gelukkig niet meer uitsluitend old boys networks, maar je houdt toch de situatie dat mensen al de nodige ervaring hebben opgedaan voordat ze bij een raad van toezicht aan de slag gaan. En als je daar als jongere bij wilt, is het net als bij solliciteren voor je eerste baan: ze zoeken iemand met ervaring, maar die krijg je alleen door ergens te kunnen starten.”

Eigenlijk heeft elke maatschappelijke organisatie de verantwoordelijkheid mensen de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen, maar zéker als onderwijsorganisatie, vertelt Hollenberg, moet je mensen willen opleiden.

Een blikverruimer

In mei ging de vacature de deur uit. “We zochten een blikverruimer. Iemand die breed maatschappelijk kan denken, beetje een zakelijke instelling heeft en een visie op hoe we kinderen kunnen opleiden voor de toekomst. Maar bovenal: iemand die dit leuk vindt! Die wil snuffelen aan het toezichthouderschap en ook door wil groeien. Een aanstormend talent.”

Ttoezichthoudende of leidinggevende ervaring was geen vereiste. Specifieke kennis wel prettig. En kandidaten moesten minimaal een hbo-opleiding hebben. Én: tussen de 25 en 35 jaar oud zijn.

Tabijn kreeg “heel veel goede brieven” binnen. “’t Was echt boven verwachting, het aantal maar ook de kwaliteit van de reacties. We spraken heel goede en leuke kandidaten. Mensen staan echt te trappelen.”

Mentorschap in de RvT

En nu? “Nou, dat moet zich nog gaan uitwijzen”, vertelt Hollenberg. “Deze week hebben we de eerste vergadering samen met de nieuwe kandidaat.” De toezichthouders stellen in ieder geval een mentorschap in. Hoe precies, dat spreken ze nog af. Misschien een roulerend mentorschap, misschien dat de kandidaat een halfjaar lang met dezelfde mentor optrekt. “Want onze intentie is echt: iemand laten leren en ervaring opdoen. Dus daar gaan we ook in investeren.”

Nieuwe generatie opleiden

Voor nu is Hollenberg in elk geval onverminderd enthousiast. Niet alleen omdat het opleiden van een nieuwe generatie toezichthouders hoort bij een onderwijsorganisatie, maar ook omdat ze het gezond vindt voor de continuïteit in organisaties. “Als ik kijk naar RvT-land, dan moet er wel een nieuwe generatie op gaan staan. ICT, onderwijsvernieuwingen, daar heeft de generatie X,Y,Z een heel andere kijk op.”

Gerelateerde berichten