Middelbare scholen in Woerden en Montfoort, waaronder de twee locaties van het Kalsbeek College, hebben gezamenlijk besloten om de open dagen in januari volledig online te organiseren. Dit na het dringende advies van het ministerie van OCW en de VO-raad. ‘’Zo kunnen geïnteresseerde achtstegroepers en hun ouders in januari op een online platform virtueel door de twee locaties van het Kalsbeek College lopen en in 360 graden om zich heen kijken’’, zegt communicatie en PR-medewerker Charlotte de Heij.
Ook wordt deze online open dag aangevuld met vlogs, filmpjes over de schoolvakken en onder meer presentaties over mavoXL en leerwegondersteuning. Eveneens op het online platform kunnen achtstegroepers face-to-face via een videogesprek praten met leerlingen, mentoren, docenten en zorgcoördinatoren. Met het online platform komt de open dag van het Kalsbeek heel dichtbij de ‘normale’ situatie, benadrukt De Heij. ‘’Zo is de omgeving heel zichtbaar en visueel en kun je door de georganiseerde videomeetings toch elkaar in de ogen kijken.’’
Tips ter ondersteuning van een open dag:
- Goede communicatie
Heldere communicatie naar toekomstige leerlingen en hun ouders is extra belangrijk als je een digitale open dag organiseert. Zorg dat zij per e-mail alle informatie op een rijtje hebben. Bijvoorbeeld hoe laat en via welke link zij een digitale presentatie kunnen bijwonen, eventuele inloggegevens of waar andere gerelateerde content van de open dag te vinden is.
- Inzet online middelen
Bedenk vooraf welke online middelen je wil inzetten en test dit ook uitgebreid. Wil je bijvoorbeeld in Microsoft Teams, Skype of Zoom een presentatie geven? Dat kan! Maar bekijk wel vooraf hoeveel deelnemers je hieraan wil toevoegen en of zij ook de mogelijkheid krijgen om vragen te stellen. Wil je liever in kleinere groepjes online gesprekken voeren? Dan vergt het nog wat meer voorbereiding.
- Maak een tour in virtual reality (VR)
Het Kalsbeek College maakte eerder dit jaar al twee video’s in VR waarbij je door de school kunt lopen en in diverse lokalen en plekken een kijkje kunt nemen. Door aanvullende informatie en foto’s krijgen toekomstige leerlingen zo een beeld van hoe het eraan toe gaat in de school.
- Laat leerlingen vlogs opnemen
Op beide locaties van het Kalsbeek werden al vlogs opgenomen door brugklasleerlingen. Je kunt denken aan video’s als: ‘Een dag uit het leven van een brugklasser’.
- Chatfunctie
Een chatfunctie, al dan niet op de website van de school, de Facebookpagina of zelfs een specifiek WhatsApp-nummer, kan ook nuttig zijn om voor, tijdens en na een online open dag vragen te stellen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een brugklasleerling en een mentordocent uit het eerste jaar kunnen inzetten om korte vragen te beantwoorden. Dit haalt ook de drempel weg om gelijk face-to-face het gesprek aan te gaan.
Wat doen andere leden?
Het Greijdanus in Zwolle houdt in het nieuwe jaar ook geen live open dagen. Maar om dit gat op te vullen, is er een speciale website ‘Greijdanus = on’ gelanceerd. Van vlogs tot webinars: er is voor toekomstige leerlingen van alles terug te vinden zodat ze zich alsnog kunnen voorbereiden op hun schoolkeuze.
Ook het Marnix Gymnasium in Rotterdam speelt eigentijds in op de beperkingen vanwege het coronavirus. Net zoals op het Kalsbeek College is hier een tour in VR/360-graden te bekijken. Net na de kerstvakantie organiseert de school eveneens een online informatieavond voor ouders van achtstegroepers. Eveneens is er voor die laatste groep een heuse Q&A met het leerlingenpanel van de school.
De middelbare scholen in Tilburg hebben ook collectief besloten om de open dagen in januari en februari te schrappen. Het Theresialyceum heeft daarop besloten om een online webinar ‘Thuis op Theresia’ te organiseren. Hierin worden ouders en kinderen voorgelicht en hebben zij de mogelijkheid om vragen te stellen.
Laat ons weten wat jij doet!
Heb jij ook innovatieve manieren bedacht om de achtstegroepers online wegwijs te maken in jouw school? Laat het ons dan weten via [email protected]!