Deze club van directeuren en bestuurders heeft geleidelijk het heft in eigen hand genomen om het netwerk te leiden. ‘’Wij zoeken elkaar niet alleen op tijdens onze ontmoetingen, maar vinden elkaar juist ook tussendoor als we met bestuurlijke vraagstukken zitten’’, zegt algemeen directeur Marco van der Zwaard van de Hervormde Scholenvereniging Nijkerk.
Samen aan de slag tijdens studiedagen die in het teken van vrijheid van onderwijs en identiteit staan. Of wanneer je de afgelopen twee jaar voor het blok stond met de coronamaatregelen op school: dan stuur je gewoon even een berichtje naar de medebestuurders uit het netwerk. ‘’Het netwerk is meer dan alleen die vier bijeenkomsten per jaar. We weten elkaar te vinden als er iets is. En juist de voorbeelden en ideeën die we met elkaar delen, maakt dit een ontzettend grote steun’’, vertelt Freek ten Klooster, voorzitter College van Bestuur bij Stichting VCO Harderwijk-Hierden.
Ervaringsjaren
En behalve dat het op werkgebied heel waardevol is om samen te komen, vindt Freek het ook belangrijk om ruimte te houden voor de ‘slapmomenten’. ‘’De momenten waarop je even kunt ademen, de benen kunt strekken en niet altijd scherp hoeft te zijn.’’ Marco voegt hieraan toe: ‘’Het is ook fijn dat er een gelaagdheid aan ervaringsjaren is. Ik ben een startende bestuurder, maar kwesties die bij mij spelen, spelen bij andere bestuurders ook nog steeds. Maar vanuit hun ervaringen kunnen zij mij wel weer een stap op weg helpen.’’
Het netwerk bestaat al een aantal jaren, waarbij vroeger de doelstelling informatievoorziening en het beantwoorden van vragen van leden was. Maar Verus slaat een nieuwe weg in, ook in het vereniging-zijn. ‘’Een gemeenschap vormen en zijn is daarbij een belangrijk uitgangspunt’’, zegt Peter Sels, die vanuit Verus bij het netwerk is betrokken. Daarom hebben de leden van dit netwerk inmiddels het eigenaarschap tot zich genomen. ‘’We hebben ons netwerk omdat het er is. Niet omdat Verus ons uitnodigt. We komen samen omdat wij dat zelf willen en omdat we gezamenlijk een bijdrage willen leveren’’, zegt Marco.
Identiteit en samenleving
En daarom namen Marco en Freek het initiatief voor twee studiedagen. ‘’Hier stonden we stil bij bestuurlijke identiteit, professionaliteit, context en ontwikkeling, ook aan de hand van het advies van de Onderwijsraad. Deze thema’s komen vaker bij ons terug omdat (bestuurlijke) identiteit en overtuigingen ook op gespannen voet staan met wat de samenleving van ons verwacht. Deze spanningen willen wij graag in gelijke context bespreken. En juist doordat ons netwerk uit veel verschillende type christelijke organisaties bestaat, maakt dit het nog relevanter’’, vertelt Marco.
Tijdens de studiedagen ging het netwerk onder begeleiding van Edith Hooge (Hoogleraar Onderwijsbestuur TIAS en voorzitter Onderwijsraad) aan de slag. ‘’We hadden behoefte aan verdieping in deze thema’s. Niet alleen vanuit de verschillende christelijke achtergronden, maar ook de bestuurlijke rol. En hoe neem je besluiten over identiteit binnen jouw school?’’ zegt Marco. Behalve dit, ging de groep ook aan de slag met hoe de structuur en cultuur eruitziet binnen de school. ‘’En hoe wens je die? Hoe verhoudt iedereen in het team zich daartoe? En hoe krijg je hier zicht op? We zijn ook zelf aan de slag gegaan met onze situaties uittekenen, zodat je meer inzicht krijgt. Je roert in actuele bestuurlijke vraagstukken, zonder enkel in de uitwisseling te blijven. Ik heb aan die opbrengsten van die dag veel plezier gehad en voor de rest geldt ook: iedereen pakt wat hij meepakt als we samen aan de studie gaan’’, vertelt Freek.
Hartsverbondenheid
En dat is ook de kracht van dit netwerk. ‘’Er is een dimensie aan toegevoegd. Het is ontmoeten, leren en omgaan met het wel en wee. En ook het schakelen daartussen’’, vindt Marco. Peter sluit zich hierbij aan. ‘’De kracht is eveneens dat dingen zelf uit het netwerk komen. Het eigenaarschap bij de bestuurders is essentieel.’’
Freek heeft dan ook een tip voor andere bestuurders in Verus-netwerken of die nadenken om een netwerk in te stappen: ‘’Maak het niet te vrijblijvend voor jezelf. Plan het in, ga erheen en geniet ervan. Het is jouw rustmoment onder collega’s. Daarnaast overstijgt het ook het lid zijn van een andere organisatie zoals de PO-Raad. Daar zit je met een doel. Hier draait het om hartsverbondenheid.’’ Marco voegt hieraan toe: ‘’Neem de regie in wat er gebeurt tijdens de netwerkbijeenkomsten. Daag anderen in je groep uit om dit ook te doen. Dat is namelijk mijn diepe overtuiging van vereniging zijn.’’
Samen sterker
Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen sterker. Verus wil de aanwezige kennis, inzet, diensten en massa van een vereniging gebruiken om van elkaar te leren, (maatschappelijke) ambities waar te maken door expertise in te schakelen en schaalvoordeel te benutten. Dat is de kracht van samen.