Publicatie-
datum:

16 december 2020

Publicatiedatum: 16 december 2020
Burgerschap Identiteit

Door de benoeming van Bertram-Troost wordt de lange samenwerking tussen Verus en de VU versterkt. Ook leidt de leerstoel tot wetenschappelijk onderzoek en onderwijs over levensbeschouwelijke vorming, onderbouwde inzichten voor Verus en versterking van het (inter)nationale netwerk in dit vakgebied.

Vrijheid van onderwijs

Berend Kamphuis, voorzitter van het College van Bestuur van Verus, is blij dat de samenwerking met de VU wordt uitgebouwd met deze nieuwe leerstoel. Kamphuis: “De levensbeschouwelijke en pedagogische perspectieven zijn nauw met elkaar verbonden. Vragen als ‘waartoe dient onderwijs?' en ‘wat is goed onderwijs?’ kunnen niet beantwoord worden zonder een omvattende visie op mens en wereld.” Vanuit de visie van Verus op de vrijheid van onderwijs gaat Bertram-Troost onder andere onderzoeken hoe een levensbeschouwelijk en pedagogisch geluid op een passende wijze is in te brengen in het maatschappelijk debat over onderwijs. “Daarbij vergt het moed om tegen de stroom van de in het onderwijs heersende ‘meet-cultuur’ in te gaan”, aldus Kamphuis.

Essay

In de afgelopen maanden is er veel gesproken over vrijheid en veiligheid op school. Door actuele gebeurtenissen omtrent de moord op docent Samuel Paty en de identiteitsverklaringen laaiden verschillende discussies weer op. Ook binnen Verus is hier veel aandacht voor geweest. Bertram-Troost schreef hier dan ook vanuit de Verus-VU-onderzoeksplaats een essay over voor het Friesch Dagblad.

Lees het volledige essay van Gerdien Bertram-Troost.

Gerelateerde berichten