Publicatie-
datum:

1 september 2021

Publicatiedatum: 1 september 2021
Burgerschap Identiteit Samen leven

De actie, die in samenwerking met Uitgeverij Kwintessens tot stand is gekomen, sluit aan bij de jaarlijkse Prinsjesdagviering. Tijdens deze viering komen mensen van verschillende religies en levensbeschouwingen samen en geven zij de regering, Kamerleden en onze samenleving een boodschap mee. Dit jaar is dat thema ‘Omhels het leven!’ Wat betekent het om het leven met alle mooie en minder mooie kanten te omhelzen? Wat betekent het om ál het leven op aarde te omhelzen? En wat vraagt dit van ons?

Landelijke schrijfactie voor VO

Met start.verus.nl willen we daarom actief aan de slag gaan met de vraag wat nodig is om anders met de aarde om te gaan. We willen, via docenten, leerlingen oproepen een brief (of een spoken word / rap) aan de regering te schrijven en daarin aandacht te vragen voor de klimaatverandering. We laten ons daarbij inspireren door het thema van de Prinsjesdagviering. De brieven gaan niet enkel over wat het kabinet moet doen, maar ook hoe wij zelf ons steentje kunnen bijdragen om beter met onze leefomgeving om te gaan. Alle brieven van leerlingen worden verzonden naar Verus en in de week van Prinsjesdag door presentatrice Rinke Verkerk namens de scholen aan de regering overhandigd.

Basisschoolleerlingen aan de slag

Ook voor basisschoolleerlingen is er een specifieke actie. Eerder introduceerde start.verus.nl al boef Boris, die een jaar in de cel zit en berouw heeft. Boris roept alle basisschoolleerlingen op om mee te doen met deze actie. Voor de onderbouw is er een kleurplaat beschikbaar, de middenbouw wordt gevraagd een tekening te maken en de bovenbouwleerlingen gaan eveneens aan de slag met een brief. Al deze vormen hebben eveneens de insteek om na te denken hoe we met zijn allen ons steentje kunnen bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan. De kleurplaten, tekeningen en brieven vanuit het PO mogen naar Boris worden verstuurd. In een filmpje, dat op 21 september online verschijnt, stuurt Rinke namens Boris deze bijdragen door naar demissionair premier Rutte.

Samen leven

Deze pagina is onderdeel van ons domein Samen leven. Verus wil bijdragen aan een vrije, inclusieve en pluriforme samenleving. Nu en in de toekomst. Dit doen we door invulling te geven aan de vrijheid van onderwijs met geïnspireerd goed onderwijs en met oog voor maatschappelijke problemen en kansen.

Verus

Gerelateerde berichten