Publicatie-
datum:

24 juni 2020

Publicatiedatum: 24 juni 2020
Onderwijskwaliteit

In de samenleving hoor je nu ook de vraag of we de samenleving, ons samen leven, misschien op een aantal punten anders in kunnen richten, zodat we de breuklijnen die voor de pandemie al zichtbaar waren bewust meenemen in de keuzes die we maken. Klimaatproblemen, afval, voedselproductie, ongelijkheid, discriminatie, solidariteitsvragen komen allemaal samen in de door de Verenigde Naties gestelde doelen voor een betere wereld, de Sustainable Development Goals.

Misschien is het komend jaar daarom nog belangrijker dan anders om ‘duurzaamheid’ op de agenda te zetten. En het zou mooi zijn als we dat met zo veel mogelijk scholen tegelijk doen, om zichtbaar te maken op hoe veel manieren dat kan. Om een Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs, op of rond 10 oktober, vorm te geven zijn heel veel mogelijkheden. Wij roepen alle scholen op om ook dit jaar weer actief mee te doen. Samen maken wij het verschil voor nu en straks! Kijk op de website voor alle informatie en inspiratie: www.dagvandeduurzaamheid.nl.

Vanuit de cooperatie Leren voor Morgen, waar Verus ook bij aangesloten is, worden een aantal mogelijkheden en gezamenlijke initiatieven aangereikt:

• De voorleesactie. Basisscholen krijgen gratis het boek over duurzame kleding. Wij roepen scholen op om iemand uit te nodigen om voor te lezen, bijvoorbeeld de burgemeester. Afgelopen jaren deden 4.000 scholen met 8.000 klassen mee!
• De schooldag van de duurzaamheid biedt mooie mogelijkheden om kinderen uit te leggen wat de global goals zijn en hoe ze daar zelf ook een bijdrage aan kunnen leveren.
• De verkiezing van duurzame docent. Meld jezelf of een collega aan die op school duurzaamheid een stapje verder brengt. Hij of zij geeft met een eigen verhaal inspiratie aan anderen. Ruim 200 docenten gingen je voor.
• Voor docenten organiseert de coöperatie Leren voor Morgen een congres half oktober over duurzaam onderwijs. Nadere informatie volgt binnenkort op de website.
• En de duizenden activiteiten, projecten en projectweken die scholen zelf organiseren of samen met gemeenten en bedrijven starten. Meld jouw initiatief nu al aan.

Als je iets wil gaan doen, maar niet goed weet waar te beginnen, mag je altijd contact met opnemen met Marcel Elsenaar, adviseur Identiteit en duurzaam onderwijs. Mail naar [email protected]

Gerelateerde berichten