Publicatie-
datum:

29 juni 2022

Publicatiedatum: 29 juni 2022
Identiteit Samen geloven

Een eerste exemplaar werd vandaag aangeboden aan Tabitha van Krimpen, Jonge Theoloog des Vaderlands 2022. Zij gebruikt vaak de term ‘bottom-up theologie’, waarin iets doorklinkt van haar bedrijfskundige achtergrond. Zij is een van de nieuwe lezers van Narthex, en hopelijk volgen er meer! In gesprek met Jochem Quartel, hoofdredacteur van Narthex kijkt zij graag kritisch mee en leeft zich in in de rol van docent levensbeschouwing en godsdienst.

Narthex is het vaktijdschrift voor docenten levensbeschouwing en godsdienst, en wordt uitgegeven voor de VDLG met steun van Verus. De redactie heeft zich ingezet om Narthex te vernieuwen en tegelijk gezorgd dat het blad herkenbaar is gebleven met het vaste kleurgebruik en de lettertypen. Op de voorkant zie je het thema, en een nieuwsgierig makende foto. Wat roept het bij jou op? Waarom is dit een belangrijk tijdschrift?

Het is al goed dat dit eerste nummer een onderwerp heeft dat nieuwsgierig maakt. Seks sells, toch? Lachend: Ik heb bij het thema ‘Seks en gender’ speciaal deze oorbellen uitgezocht! (zie foto) Het is een thema dat veel mensen bezig houdt en zeker jongeren op de middelbare school. Tegelijk kan het heel veel oproepen en dat vraagt best wat van een docent om gevoelige en kwetsbare thematiek goed ter sprake te brengen. Dus dan is het waardevol om daarover in een vaktijdschrift te kunnen lezen en te horen wat anderen doen. En het zou mooi zijn als het blad ook voor studenten te lezen is, zoals op de PThU. Het nieuwe formaat helpt ook, en nodigt meer uit tot bladeren. Het zou mooi zijn als elk nummer van Narthex ook leidt tot interactie tussen docenten.”

De thema’s van levensbeschouwing en godsdienst raken erg aan de existentiële vragen en vragen die raken aan de manier van leven in onze maatschappij. Dat maakt het soms lastig om te laten zien dat het een algemeen vormend vak is, waar alle leerlingen in het VO veel aan zouden hebben. Hoe kijk jij terug op het godsdienstonderwijs dat je zelf hebt gehad? Zorgde dat er ook voor dat je theologie ging studeren?

“Op het Ichthus College in Veenendaal speelde godsdienst een vrij stevige rol. Docenten hadden elk een eigen stijl. Soms had je het idee dat de docent eigenlijk predikant had willen worden, terwijl anderen ons vooral ethisch of levensbeschouwelijk wilden leren denken. Bij veel lessen werden we aan het denken gezet, ook over psychologische onderwerpen, Freud en Jung, dat vond ik best wel interessant en het verbreedde mijn blik.”

En toch ging je toen bedrijfskunde studeren?

“Ja, ik was eerst nog helemaal niet met theologie als studiekeuze bezig. ‘Management en organisatie’ vond ik een heel interessant vak. Dat was ook een praktisch vak, daar kon je echt wat mee. In VWO 6 ging ik wel de vraag stellen: is dat dan alles, winst maken in een bedrijf? Ik ging een meeloopdag Theologie doen om te kijken of ik dat als tweede studie zou kunnen doen. Toen had ik echt het gevoel had van: ‘Wauw, hier gaat een wereld voor mij open. Waarom heeft niemand mij dat eerder verteld?’ Ik was in die tijd ook wel heel gretig om alles in me op te nemen. Voor mijn ouders was dat best spannend en zij waren bang dat ik mijn geloof zou verliezen. Sommige dingen heb ik losgelaten door mijn studie theologie, maar toch is mijn geloof ook verdiept en verbreed.”

Wil je lezen hoe Tabitha het aan zou pakken als zij vanaf komend schooljaar als docent godsdienst of levensbeschouwing voor de klas zou gaan staan, en welke thema;s zij graag in een volgende Narthex zou lezen? Lees dan de uitgebreide versie van dit interview.

Tabitha van Krimpen is als Jonge Theoloog des Vaderlands een jaar lang de ambassadeur van de Nederlandse theologie. Tabitha studeert aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) locatie Amsterdam. Eerder rondde zij een bachelor bedrijfskunde en ook theologie (Cum Laude) af aan de Radboud Universiteit en behaalde zij haar master bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit. https://tabithavankrimpen.nl

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je Narthex ook ontvangen? Stuur dan een mail aan [email protected]. Een los nummer kost €10. Bij een lidmaatschap van de VDLG zit het jaarabonnement (4 x per jaar) van Narthex inbegrepen.

Wist je dat je als lid van Verus gebruik kunt maken van drie gratis dagdelen identiteits- en burgerschapsadvies per jaar? Meer informatie: neem dan contact op met Jacomijn van der Kooij.

Gerelateerde berichten